Electro Stiekema



24-uurs Spoedservice
06 29 015 016

Pas op! Oplichters actief!

Voorkom oplichting: kies een betrouwbare elektricien

Het onderwerp is inmiddels al in verschillende tv-programma’s besproken: malafide bedrijven binnen verschillende branches, waaronder de elektra branche, die torenhoge rekeningen uitschrijven voor een paar minuten werk. Veel mensen en ook andere elektrotechnische bedrijven zijn hier de dupe van.

Hieronder geven wij 10 tips hoe u een betrouwbare elektricien kunt vinden en wat u moet doen als u een onredelijk hoge factuur krijgt of als u bent opgelicht.

Pas op! Oplichters actief!

10 tips bij het zoeken naar een betrouwbaar bedrijf

  1. Vraag uw familie, vrienden en kennissen
    Wie kunt u meer vertrouwen dan uw familie, vrienden en kennissen. Vraag hen of zij goede ervaringen hebben met een elektricien in de buurt.
  2. Check of het adres vermeld is op de website
    Staat er geen adres op de website vermeld? Dan gaat het waarschijnlijk om een onbetrouwbaar bedrijf.
  3. Bekijk de KvK-gegevens
    Zoek het bedrijf op in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Check of de gegevens kloppen. Let op: niet elk ingeschreven bedrijf is automatisch betrouwbaar.
  4. Bedrijfsfoto’s op de website?
    Foto’s van bedrijfswagens, medewerkers in bedrijfskleding en werk in uitvoering zijn vaak een teken van een serieus bedrijf.
  5. Let op lage “vanaf prijzen”
    Een prijs van €35 klinkt aantrekkelijk, maar vraag altijd waar deze prijs uit bestaat en wat de totale kosten kunnen worden.
  6. Maak vooraf duidelijke afspraken
    Bespreek vooraf wat er gedaan moet worden en hoe de kosten zijn opgebouwd. Vraag indien mogelijk om een offerte.
  7. Vraag om een factuur
    Vraag altijd om een factuur waarop de bedrijfsnaam en de gemaakte kosten duidelijk vermeld staan.
  8. Zet nooit zomaar een handtekening
    Teken niets zonder alles goed gelezen te hebben. Wees extra alert als een bedrijf u eerst iets wil laten tekenen voordat ze beginnen.
  9. Bent u verzekerd?
    Informeer bij uw opstal- of inboedelverzekering. Soms kunnen zij een betrouwbaar bedrijf inschakelen of schade vergoeden.
  10. Zoek naar reviews en klachten
    Bekijk Google reviews, maar let op nepbeoordelingen. Hoe meer reviews, hoe betrouwbaarder de gemiddelde score. Bekijk ook klachtenwebsites zoals klacht.nl, klachtenkompas.nl of trustpilot.nl.

LET OP: Maak gebruik van meerdere tips om een weloverwogen keuze te maken.

Pas op! Oplichters actief!

Wat moet ik doen bij onverwachte hoge kosten?

  • Is er een afspraak gemaakt over de prijs? Dan mag het bedrijf deze niet zomaar wijzigen.
  • Bij een richtprijs mag de uiteindelijke prijs maximaal 10% hoger uitvallen, en alleen als u daarvan op de hoogte bent gebracht.
  • Zijn de kosten onredelijk, ondanks uitleg over de opbouw? Dan bent u niet verplicht dit te betalen. U bent dan mogelijk misleid.
  • Is er géén prijsafspraak gemaakt? Dan hoeft u alleen een redelijke prijs te betalen.

Opgelicht door een bedrijf?

Heeft u een onverwacht hoge rekening betaald? Dit wordt niet gezien als “oplichting” in strafrechtelijke zin, dus u kunt meestal geen aangifte doen. Wel kunt u een melding maken bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Naar de rechter

Met hulp van uw rechtsbijstandsverzekering of via het Juridisch Loket kunt u het bedrijf aanklagen wegens “oneerlijke handelspraktijken”. Hiermee kunt u proberen het teveel betaalde bedrag via de rechter terug te krijgen. Houd er rekening mee dat dit tijd, geld en energie kost.